loading
Izgradnja odnosa u timu

Izgradnja odnosa u timu

10/02/2023
Zašto je bitna izgradnja odnosa u timu? Izgradnjom odnosa stvara se jedinstvena zajednica koja pomaže razvoju osjećaja pripadnosti timu, učvršćivanju njegovog morala, povećavanju povjerenja i suradnje te razvijanju timskog duha i timskog identiteta.

Kreiranjem kvalitetnih međuljudskih odnosa postiže se kohezija tima, osjećaj pripadnosti i društvene potpore što su preduvjeti za izgradnju uspješnog tima.

Za izgradnju odnosa i usavršavanje vještina zaposlenika te održavanje njihove motivacije nužne su redovite team building aktivnosti. Ako se u Vašem timu pojavljuju konflikti među članovima, česte pritužbe, nezainteresiranost, nedostatak inicijative, nekvalitetno obavljanje zadataka i nedostatak učinkovitog rješenja problema onda je tom timu nužno potreban kvalitetan edukativno-zabavan team building. Osnovni ciljevi team buildinga su poboljšanje odnosa među članovima tima i podsjećanje tima na njegove zadatke i odgovornosti. Pritom, prioritet treba biti razvoj osjećaja pripadnosti članova timu jer članovi tima koji se ne povežu, ne funkcioniraju kao tim i u konačnici nisu u mogućnosti postići zadane ciljeve. Team building također predstavlja dobar način otklanjanja potencijalnog stvaranja konkurencije i nadmetanja unutar tima. Nakon odrađenih aktivnosti u kojima su zaposlenici morali usklađeno i zajedno djelovati kako bi uspješno došli do cilja, veća je vjerojatnost da će zaposlenici i na radnom mjestu davati jedni drugima podršku te tako postizati najbolje moguće rezultate za organizaciju.

„Dobri odnosi u timu ključni su za efikasnu suradnju, razumijevanje zajedničkih potreba i ostvarivanje zadanih ciljeva jer je kvaliteta suradnje članova tima određena kvalitetom njihovog odnosa.“

Članovima tima potrebne su konkretno definirane ovlasti kako bi im se ulio osjećaj vlastitog udjela i odgovornosti prema timu. Čak i kad u svom timu imate ekipu vrhunskih stručnjaka, njihov rad neće biti na zadovoljavajućoj razini ako ne postoji zdrava radna okolina, razumijevanje i otvorena dvosmjerna komunikacija. Jačanjem osobnih veza u timu najbolje se mogu naći rješenja za komunikacijske i ostale radne probleme. Pored kontinuiranih team building aktivnosti, održavanjem redovitih sastanaka možete osigurati bolje međuljudske odnose jer sastanci ne moraju biti isključivo namijenjeni razmjeni informacija, postavljanju ciljeva i rješavanju problema već i odavanju priznanja za postignute uspjehe, ohrabrenja za daljnje izazove, dodatno povezivanje članova tima kroz proslave ili druge zabavne aktivnosti.

Obratite mi se s povjerenjem

Ukoliko trebate pomoć za jačanje Vašeg tima, poboljšanje komunikacijskih vještina, izgradnju odnosa u timu, rješavanje konfliktnih situacija ili samo želite analizirati jake i slabe strane Vašeg tima, slobodno mi se javite.